ȘCOALA DE FETE NR. 1, CLĂDIREA CARE TREBUIA SĂ FIE MONUMENT ISTORIC

Facebook
Twitter
LinkedIn

A doua școală ca vechime în municipiul Târgoviște, după Școala de Băieți nr. 1, se află pe strada Ion Heliade Rădulescu. S-a numit inițial Școala Primară de Fete Nr. 1. A fost inaugurată în anul 1887, fiind considerată o mare realizare în epocă. Edificiul era compus din parter și etaj.

La parter erau patru săli de clasă, coridoare lungi și cancelaria, iar la etaj era locuința directoarei, la vremea respectivă Zoe-Poenaru Bordea. Piatra de temelie a fost pusă de primarul Vasile Dumitrescu în 1886. În anul 1928, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, în ziua de 18 mai, elevii Școlii Primare de Fete Nr. 1, fiindcă în acel moment și Școala de Băieți funcționa tot aici, au plantat un “Stejar al Unirii”.

De-a lungul vremii, clădirea a trecut prin anumite transformări. Astăzi, aici funcționează un corp al Școlii Vasile Cârlova. Clădirea va intra în reabilitare, motiv pentru care zilele acestea în curtea imobilului are loc o cercetare arheologică preventivă.

Din păcate, în ciuda vechimii acestei clădiri și a arhitecturii deosebite, școala nu a fost clasată pe Lista Monumentelor Istorice. Astfel, în cazul unui proiect de reabilitare nu este obligatoriu să se țină cont de aspectul inițial al clădirii.

Mă tem că suntem ultimii care mai vedem, pe sub tencuiala care se desprinde, cărămida roșie care împodobea odinioară acest așezământ, grinzile de sub acoperiș și alte urme ale vechimii acestui imobil pe nedrept omis din inventarele de monumente istorice care s-au făcut, de-a lungul timpului, în acest oraș încărcat de istorie.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn