RUINELE COMPLEXULUI MEDIEVAL MITROPOLITAN DE LA TÂRGOVIȘTE, ÎNGROPATE ÎN CIMENT!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Un proiect de reabilitare a Parcului Mitropoliei a tratat ruinele existente aici ca pe niște ziduri oarecare. În spatele explicației dată inițial de instituțiile de cultură precum că ruinele au fost construite în anul 1987, se află fie ascunderea adevărului cu bună intenție, fie necunoașterea patrimoniului pe care-l au în păstorire. Nimic nu le poate exonera în vreun fel de vina de a fi contribuit, prin complicitatea lor, la distrugerea acestor importante vestigii istorice, cu concursul autorităților publice locale care și de data aceasta demonstrează că nu au competența necesară să înțeleagă nevoile unui oraș istoric și să acționeze în consecință.

Pe Lista Monumentelor Istorice figurează mai multe vestigii din Parcul Mitropoliei, în Piața Mihai Viteazul nr. 2, este vorba despre: Mitropolia Veche a Ţării Româneşti( sec. XVI, demolată 1889, biserica reconstruită 1890), cod LMI DB -II – a – A -17283, Biserica „Înălțarea Domnului” ( 1508-1537, demolată 1889, reconstruită 1890- 1923) având cod LMI DB-II-m-A-17283.01, ruinele turnului de poartă datat 1508, cod LMI DB-II-m-A-17283.05, ruinele paraclisului (1559-1568), demolat 1889 și ruinele chiliilor (1518-1520), cod LMI DB-II-m-A-17283.04, absolut toate monumente CLASA A, ceea ce înseamnă, printre altele că este necesar avizul unui arhitect expert în monumente istorice. Proiectul nu poate fi consultat în acest moment pe site-ul Primăriei Târgoviște, pentru că autoritățile publice locale nu-și doresc o prea mare transparență, proiectul fiind finanțat din bugetul local, mai precis dintr-un credit contractat de primărie la finele anului trecut.

Firma constructoare este Prostrategy Construction SRL https://pro-strategy.ro/contact/ din Târgoviște, o firmă care are de ani de zile numeroase lucrări pe bani publici, a lucrat în Campusul Universității „Valahia”, la Clădirea Consiliului Județean Dâmbovița, la diferite școli, la clădirea Arhiepiscopiei Târgoviștei, la Centrul Eparhial, până și la un banal chioșc de promovare turistică, cel din Fieni sau la o serie de biserici noi sau mai vechi.

Proiectantul este din Iași, S.C. Kalans Concept SRL, firmă care mai are în Târgoviște și alte lucrări, este vorba despre Proiectul de Reabilitare din Piața Revoluției. Figurează în anul 2019 cu doar 6 angajați și cu o cifră de afaceri de 1. 657.000 de lei. Firma este specializată în „proiectare şi expertizare în domeniul construcţiilor civile şi industriale, urmarire de şantier, consultanta.”.

Lucrările au început pe data de 15 ianuarie și se vor încheia în luna mai a anului 2021.

Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște dădea asigurări în urmă cu câteva luni că proiectul se desfășoară sub atenta monitorizare a reprezentanților instituției muzeale.

Se execută, neîntrerupt, de către specialiștii CNMCD, lucrări de supraveghere arheologică în punctul Parcul Mitropoliei, unde au loc lucrări de reabilitare a zonelor verzi, pavajelor, dar care presupune și intervenții asupra unor părți din zidăriile supraterane ale fostului complex medieval mitropolitan al Țării Românești. Subliniem faptul că în Parcul Mitropoliei nu au loc cercetări arheologice preventive, ci se execută doar supravegherea lucrărilor care afectează, prin mijloace manuale sau mecanizate, solul, conform autorizației nr. 18 din data de 21.01.2020, emisă de Ministerul Culturii. Cercetări arheologice au avut loc în anii 1984-1986, iar marcarea la sol a planimetriei complexului, prin evidențierea zidurilor, datează din anul 1987.

DIRECȚIA PENTRU CULTURĂ, CULTE ȘI PATRIMONIU CULTURAL NAȚIONAL DÂMBOVIȚA

lucrările care se vor executa asupra ruinelor în cauză, potrivit Proiectului tehnic și Avizului nr. 227/M/2019, emis de Ministerul Culturii, constau în: „lucrări de curățare a amplasamentului, decopertare strat vegetal, săpături până la aproximativ 60cm adâncime, decopertare protecție ruine, injectări, curățare, reparații, hidroizolare și biocidare zidărie, supraînălțare cu zidărie mixtă din materiale asemănătoare cu cele existente, lucrări pentru îndepărtarea apelor meteorice ș.a.”

facem precizarea că structurile supraterane ale ruinelor din Parcul Mitropoliei Târgoviște au fost realizate în perioada 1985-1987, pentru a marca zidurile construcțiilor care s-au evidențiat în urma săpăturilor arheologice, realizate în acea perioadă de către arheologii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.”

Ministerul Culturii a avizat, așadar, injectarea cu ciment a acestor ruine care nu aveau nevoie să susțină vreo greutate, urcarea pe ruine fiind un sport care doar la Târgoviște poate fi încurajat. Pe de altă parte, se susține aici “supraînălțarea cu zidărie mixtă din materiale asemănătoare cu cele existente”, ceea ce la fața locului nu se regăsește, contrastul dintre stratul protector din ciment și vechile structuri fiind de un grotesc vizibil. Mai nou, se susține varianta că peste acel strat de ciment urmează un strat din cărămidă. 

“referitor la ruine, am fost la fata locului, am vorbit cu șeful de santier care mi-a comunicat ca peste cimentul de deasupra urmeaza sa se monteze alte straturi de caramida”, precizează directorul Direcției pentru Cultură, Radu Alexandru. Este interesant că a trebuit să afle aceasta de la șeful de șantier și nu din proiect, cum ar fi normal.

Referitor la săpăturile făcute în anii ’80, dintr-un articol publicat în Revista Muzeelor și Monumentelor – Monumente Istorice și de Artă în anul 1988, de către Petru Diaconescu și Gabriel Mihăescu, evidențiem câteva aspecte relevante în această discuție,  menite să înlăture orice dubiu că ruinele nu ar fi autentice, cum s-a încercat să ni se spună inițial.

Extinderea cercetărilor până la totala decapare a ruinelor a fost impusă de hotărârea întocmirii unui proiect de restaurare și conservare parțială realizat atunci de arhitectul Corneliu Ionescu.”

Concluzia lor a fost aceea aceea că: „S-a scos la iveală o parte importantă din complexul curții interioare a Mitropoliei, s-a lămurit în bună parte problema apariției și evoluției acestui important complex ce a jucat timp de două secole un rol deosebit în istoria și spiritualitatea poporului român. Conservarea și restaurarea parțială a Complexului mitropolitan începute în anul 1986 vor pune în valoare o importantă rezervație de arhitectură ce va spori substanțial zestrea istorică și turistică a municipiului Târgoviște.”( 1988)

Au publicat și un plan pe care-l puteți consulta aici.

În anul 2000, într-o adresă trimisă de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” către Primăria condusă pe atunci de Teodor Bâte, apare următoarea precizare referitoare la intențiile existente inițial cu aceste ruine:

Constructorul ce reamenajează fântânile din Parcul Mitropoliei din municipiul Târgoviște a depozitat pământul excavat pe zona chiliilor fostei Mitropolii, pământul curățat și cercetat în 1985-1986, unde s-a început conservarea și restaurarea parțială a complexului, urmărindu-se crearea unui parc arheologic pe care-l doream agrementat și cu lapidariul fostei Mitropolii. Dacă se intenționează astuparea și nivelarea zonei, considerăm că este o măsură pripită ce mai mult ar dăuna parcului în ansamblul său, iar pe viitor ar avea consecințe nedorite. Considerăm că mult mai oportună este finalizarea proiectului abandonat în 1990 cu marcarea și punerea în valoare a întregului perimetru monumental dezvelit prin cercetările arheologice.” -semnează arheologul Petre Diaconescu, același care a făcut cercetările din anii ’80.

Așadar, vorbim doar despre restaurare și conservare, nimic altceva, monumentul arheologic nefiind afectat atunci de lucrările făcute. Nu același lucru poate fi spus despre prezentul proiect de reabilitare care a reușit să transforme complet ruinele din vechi în nou și din autentic în fals. După ce executivul Primăriei Târgoviște a susținut o conferință de pe acest șantier lăudând eforturile lucrătorilor de acolo, numeroși târgovișteni au reacționat pe rețelele de socializare catalogând așa zisa-restaurare ca un veritabil act de distrugere. Dezbaterile au inclus și arhitecți, istorici, persoane cunoscătoare în materie de patrimoniu arhitectural, dar și târgovișteni cu alte profesii, preocupați și îngrijorați de soarta acestor vestigii cu adevărat importante pentru orașul nostru. Polemica a fost preluată de aparatul Primăriei, astfel că primarul Cristian Stan și city managerul Gabriel Boriga au exprimat puncte de vedere în care susțineau faptul că aceste lucrări beneficiază de toate avizele necesare:

Avand in vedere discutiile generate in mediul online privind lucrarile care se desfasoara la ruinele situate in Parcul Mitropoliei, precizez ca acestea se executa cu respectarea stricta a normelor incidente in aceasta materie!
✅ Astfel, interventiile sunt realizate de catre personal autorizat, in cadrul proiectului cu titlul “Reabilitare si modernizare Parcul Mitropoliei, Municipiul Targoviste”, proiect verificat de catre un specialist domeniul 4 inginerie – consolidare si/sau restaurare structuri istorice- numar atestat – 233S din 28.08.2006 si a fost avizat de catre Ministerul Culturii, conform Avizului nr. 227/M/2019.
✅ Totodata, solutiile pentru restaurarea și conservarea ruinelor au fost stabilite in cadrul unei Expertize tehnice intocmite catre un expert atestat MCC sub nr. 87E/04.07.2006 si atestat MLPAT sub nr. 328/29.03.1993.
✅ Aceste solutii cuprind, printre altele si executarea unui strat de MORTAR, MARTOR, hidrofob cu proprietăți de sigilare de culoare albă, în grosime de 8 cm, peste cota existentă a zidurilor ruinelor, precum si executarea, peste stratul martor de mortar, a unui strat de ZIDARIE MIXTA cu materiale asemănătoare cu cele existente pe o înălțime de 70 de cm, dacă cota zidurilor este sub 50 de cm de la CTA și de 30 de cm, dacă aceasta este mai mare de 50 de cm de la CTA.
✅ Lucrarile se executa prin personal de specialitate atestat de catre Ministerul Culturii – Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala si sunt supravegheate de diriginte de santier atestat de catre Ministerul Culturii, Institutul National al Patrimoniului.
✅ Pentru acest obiectiv de investitii a fost elaborat un Studiu geotehnic prin personal de specialitate vizat de catre verificator atestat conform certificatului de atestare nr. 09742/03.01.2019.
❗ Prin urmare, respingem cu hotarare toate aceste alegatii de natura sa compromita public un proiect in plina desfasurare, care vizeaza reabilitarea parcului central al municipiului Targoviste, inclusiv restaurarea ruinelor, in contextul in care proiectul este avizat de catre Ministerul Culturii, este verificat de catre un verificator atestat de catre Ministerul Culturii, iar lucrarile se executa de catre personal atestat de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala si sunt supravegheate de catre un diriginte de santier atestat de catre Ministerul Culturii. – a scris pe pagina sa de FB primarul Cristian Stan.
Ce spune city managerul Gabriel Boriga:
Astfel, toate lucrările care se desfasoara in directă legatura cu restaurarea ruinelor din jurul Mitropoliei se fac sub pertinenta coordonare a domnului Dan Lăcătuș, cel care este abilitat să ateste, să aprobe si să semneze toate lucrarile care se executa. Pe cale de consecință și toate materialele folosite. Pe cei mai putin avizati dar cu un inalt spirit civic, ii informez, pentru a termina cu palavrageala inutilă in spatiul public virtual, că domnul Dan Lăcătuș are in portofoliul de monumente la care a participat efectiv la restaurare, aidoma Parcului Mitropoliei, urmatoarele obiective, cu precizarea ca lista este una minimala: Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ („Fenicie a Capitalei“), Muzeul Naţional de Artă al României, Universitatea din Bucureşti, Aeroclubul României, Hanu’ Berarilor interbelic, Banca Comercială Română, Caru’ cu Bere, Teatrul Odeon, Sediul Ordinului Arhitecţilor din România, Casa Chrissoveloni, Palatul Ghika Tei, Hotel Cişmigiu, Hotel Continental, Tipografia Cartea Românească, Palatul Patriarhiei Române, Ambasada Regatului Suediei, Muzeul Colecţiilor de Artă. Daca pana acum nu v-am convins, atasez si CV-ul?: https://we.tl/t-cleEh7Yl3H
În ceea ce priveste lucrările efective de restaurare, de acestea se ocupa in mod direct si personal unul dintre cei 16 specialiști ai României atestați de Ministerul Culturii in restaurarea monumentelor istorice. Numele lui este Valentin Stefan iar CV-ul si un memoriu de activitate le gasiti aici: https://we.tl/t-vCqzVXsPkd”, a precizat Gabriel Boriga, city manager al municipiului Târgoviște.
Ceea ce omit să spună conducătorii orașului, pe lângă faptul că proiectul nu poate fi consultat pe nicăieri,  este faptul că niciunul dintre cei care se ocupă în prezent de acest proiect nu este arhitect expert, așa cum prevede legea, ambii menționați având competențele specifice gradului inferior de specialist arhitect. Conducerea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dâmbovița susține, la rându-i varianta aceasta “proiectele de restaurare, de consolidare, expertizele tehnice in cazul monumentelor istorice pot fi întocmite de specialisti si/sau experti, cu respectarea exigentelor specifice domeniului monumentelor istorice, asa spune legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.” Atașăm un extras din Legea 422/2001 privind Intervențiile asupra monumentelor istorice, situație întărită și de arh. Corneliu Ionescu, expert în monumentele istorice, unul dintre cei mai buni din țară, într-o discuție purtată la telefon pe această temă.
” Expertizarea structurală a monumentelor istorice și verificarea tehnică a proiectelor de consolidare a monumentelor istorice se fac numai de experți și verificatori tehnici, atestați de Ministerul Culturii și Cultelor pentru exigențele specifice domeniului monumentelor istorice, cu respectarea cerințelor privind calitatea lucrărilor în construcții.”
Vom reveni cu punctul de vedere al domnului arhitect Corneliu Ionescu și al altor arhitecți din țară specializați pe monumente istorice pentru a combate ceea ce cu siguranță se poate numi barbarie asupra monumentelor, una care va rămâne în istoria orașului alături de altele de răsunet: Biserica Vărzaru descrisă de Caragiale, ruinele cu termopane de la Curtea Domnească, dar și distrugerea bisericii Sașilor și altele asemenea. Măcar de un lucru ne-am convins cu toții, la Târgoviște n-or fi mulți specialiști în monumente, dar avem destui care s-au specializat în distrugerea lor.
Facebook
Twitter
LinkedIn