O PRĂVĂLIE DIN TÂRGOVIȘTEA INTERBELICĂ SE PRĂBUȘEȘTE! ESTE PROPUSĂ SPRE DEMOLARE PENTRU A FI ÎNLOCUITĂ CU UN BLOC!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Una dintre casele vechi ale Târgoviștei care nu a trezit interesul istoricilor și arhitecților care au cercetat în arhive istoria imobilelor vechi ale orașului, o casă prăvălie situată pe str. col. Dumitru Băltăreț, își trăiește ultimele sale zile. De foarte mulți ani obloanele casei au fost trase pentru totdeauna; ultimii chiriași au folosit imobilul prin anii ’90. “Încă din anii ’90, casa(fostă prăvălie ) era într-o stare avansată de degradare! Această clădire nu putea fi recuperată, sub ea, beciul folosit pentru depozitare pește, carne etc. prezintă o sursa de infiltrare a apei dar mai ales a sării folosite la conservare în acele timpuri. Am fost ultimii chiriași ai clădirii, proprietarul era un arhitect care locuia in București, avea 77 de ani.(deci nu mai trăiește). În clădirea din spate au fost până în ’95 niște depozite ale unei firme de stat și mai erau 2 familii care locuiau acolo de zeci de ani cu chirie.” -a explicat fosta chiriașă a imobilului, într-un comentariu pe FB. O altă mărturie scrisă de un târgoviștean, de data aceasta pe grupul “Târgoviștenii de Pretutindeni” indică faptul că această casă ar fi aparținut familiei Nicu și Dolorica Alexandrescu. Aceștia nu au avut copii, iar încăperile din spate erau închiriate. Proprietatea mai cuprindea și grajduri unde erau ținuți cai și măgăruși cu care se făcea aprovizionarea cu căruța de pâine, a magazinelor și restaurantelor din oraș. Era grajdiul T.A.P. L. mai în spate era un teren viran pe care pășteau caii și măgărușii , acel teren dădea în strada Liniștii.” Negustorul Alexandrescu ar fi decedat în 1970.

Cam aceasta era situația casei în perioada comunistă când a funcționat și ca magazin de sobe Godin, potrivit unei alte mărturii. Din păcate, în absența unei documentări în arhive, nu putem spune precis anul de construcție al imobilului, însă ca stil poate fi încadrată în rândul construcțiilor tip prăvălie din Târgoviștea interbelică, atunci când populația orașului crescuse, iar aceasta atrăsese și o dezvoltare economică a localității.

Alte informații ne sunt oferite și de Teodor Nicolin în “Periplul Târgoviștean”:

Voi menționa numai familia Alexandrescu, ce a locuit într-una din casele destul de mari, situată pe partea dreaptă a străzii. Cei trei frați Alexandrescu au fost: unul, cel mare, negustor, ce avea un magazin cunoscut în apropierea fostului obor, al doilea Stelică Alexandrescu, a fost un distins medic ce a locuit până la sfârșitul vieții la București, și cel de-al treilea, Ghiță Alexandrescu, licențiat în Drept, dar care din motive de „origine nesănătoasă” nu a prea practicat avocatura. Mai târziu, după război, a plecat în Germania, unde s-a stabilit la unul din copiii săi. L-am întâlnit acum vreo zece ani, venit prin Târgoviște (îi cunoșteam bine pe cei doi frați ce au fost de vârste apropiate și prieteni cu fratele meu) apoi nu am mai știut dacă mai trăiește ori nu, oricum ar fi avut acum poate peste 90 de ani. (Strada Colonel D. Băltăreț)”.

Casa a fost una dintre supraviețuitoarele programului demolator adoptat de Regimul Comunist în anii ’80, atunci când 80% din centrul vechi al Târgoviștei a fost demolat. A rezistat și ultimelor decenii în care a stat nelocuită, părăsită, vandalizată de indivizi fără scrupule, care au profitat de absența proprietarilor, degradând-o. A rezistat și fără ferestre, cu un acoperiș spart prin care ploaia și-a adâncit tot mai mult zona de curgere.

De anul acesta, Primăria municipiului Târgoviște a impus un impozit mărit proprietarilor acestui imobil, din cauza stării vizibile de degradare, care afectează imaginea orașului.

 

În mai 2021, noii proprietari ai casei au depus la Primăria Târgoviște anunțul privind intenția de elaborare a unui PUZ la adresa str. Col. Băltărețu Dumitru, nr.12, “1.Desființare parțială construcții existente. 2. Construire locuințe colective.”. Cu regret constatăm că solicitantul este domiciliat în Germania, o țară unde clădirile vechi se bucură de protecție, atât de partea statului, cât și din partea cetățenilor care cunosc foarte bine importanța moștenirii arhitecturale lăsată de înaintași. Dacă prăvălia de pe str. Col. Dumitru Băltăreț s-ar fi aflat în Germania, cu siguranță ar fi avut o altă soartă. În schimb, în România, în Târgoviștea anului 2021, o clădire veche care nu se află pe Lista Monumentelor Istorice, dar care ar trebui prețuită de localnici spre amintirea orașului vechi, demolat, nu este prețuită de nimeni, nici de proprietari, nici de autorități, nici de cetățenii care privind-o nu văd decât o ruină. 

Noaptea trecută ușa de acces a clădirii s-a prăbușit pe trotuar. Nu știm dacă acțiunea a fost provocată de demolările care au loc deja în interior, sau pur și simplu casa nu mai rezistă. Cert este că imaginea cu ușa căzută pe trotuar a atras atenția multor târgovișteni care se declară revoltați de dispariția acestor case vechi, mai cu seamă că în multe cazuri imobilele care le-au luat locul contrastează puternic cu zona veche a urbei, atât cât s-a mai păstrat, iar tendința generală este de anihilare a țesutului urban vechi, singurul care poate da valoare astăzi unui oraș istoric precum Târgoviște.

Sursa foto: Ștefanis Lupu
Sursa foto: Ștefanis Lupu
Facebook
Twitter
LinkedIn