Sit arheologic de importanță majoră pentru istoria orașului Târgoviște, terenul situat în vecinătatea Ansamblului Monumental Stelea face obiectul unei autorizații de construire care vizează “Reconstituire zid de incintă la Mănăstirea Stelea Târgoviște”. Beneficiarul lucrărilor este Mănăstirea Stelea, proiectant general este S.C. Design Studio SRL, constructor – S.C. Razvira Construct SRL.
Vă reamintesc faptul că în anul 2020 pe acest teren se dorea construirea unei case, ceea ce ar fi însemnat un dezastru veritabil pentru acest colț medieval al orașului.
Între timp, Arhiepiscopia Târgoviștei a reușit să cumpere acest teren, astfel că acum pe această zonă se lucrează la construirea unui gard, respectiv refacerea trotuarului. Fiindcă oriunde pui cazmaua în Târgoviște găsești vestigii medievale, și de data aceasta au apărut surprize la limita de proprietate a terenului, acolo pe unde se preconiza că trebuie să fie ridicat acest gard. În urma a două discuții pe care le-am avut cu constructorii de pe șantier am aflat că gardul se va construi din piatră și cărămidă veche, după modelul celui deja existent.
În această dimineață s-au descoperit ziduri care trebuie cercetate sub vechiul trotuar de pe Calea Domnească “s-au evidențiat 4 sau 5 puncte unde se văd resturi de zid și arsură, locuri care au fost marcate și unde nu se va pune pietriș sau ciment, azi, mâine dimineață cel târziu aceste puncte vor fi analizate și în funcție de concluzii se vor stabili măsuri.”- a precizat Radu Alexandru, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte Dâmbovița.
Pe cealaltă latură a terenului s-a descoperit bolta unei pivnițe brâncovenești care continuă chiar pe sub actuala stradă Stelea și care se suprapune cu gardul care urmează să fie construit.
” În urma supravegherii arheologice asigurată pentru lucrările de reconstituire a zidului de incintă al Mănăstirii Stelea, avizate de Ministerul Culturii, pe tronsonul dinspre strada Stelea s-au evidențiat resturi de zid ceea ce a impus transformarea supravegherii arheologice în cercetare preventivă pentru tronsonul în cauză. Cercetarea arhelogica este în derulare, Raportul de cercetare arheologica în care vor fi prezentate propunerile arheologului va fi transmis Ministerului Culturii pentru analiza și aprobare în Comisia Națională de Arheologie.” – este răspunsul dat de Radu Alexandru, Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița. Șeful de șantier prezent la fața locului a precizat că așteaptă să vadă ce soluție tehnică va primi pentru noile vestigii.
Responsabil de acest șantier este dr. arheolog Florin Gabriel Petrică, cercetător în cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.
Iată și autorizația:
An: 2023 Tip: preventivă Stare: aprobată oficial (250/29.06.2023) Șantier: CaleaDomnească218A
Ansamblul mănăstirii Stelea de la Târgovişte, Cod RAN: 65351.28, Cod LMI: -, DÂMBOVIŢA, MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE, TÂRGOVIŞTE
Adresa: str. Stelea 2-4, Punct: Calea Domnească nr. 218A
Tip beneficiar: Instituţii cult
Perioada desfășurare: iunie-iulie2023