Expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouy în România” la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Muzeul de Istorie Dâmbovița va găzdui în perioada 10-25 septembrie 2021, expoziția fotodocumentară „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez Emile André Lecomte du Nouÿ în România” realizată de Asociația DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București și Arhivele Naționale ale României în cadrul unui proiect cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural la aria patrimoniu material. Vernisajul expoziției, care va prezentată de dna. Alexandra Brutaru, managerul acestui proiect va avea loc Vineri, 10 septembrie la ora 13:00.

Expoziția, care include fotografii, schițe și planșe arhitecturale este o invitație la reflecție asupra metodelor restaurării și conservarea patrimoniului arhitectural.

La invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său arhitectul Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, unul dintre întemeietorii metodelor de restaurare, Emile André Lecomte du Noüy ajungea în România în 1875 unde va lucra

până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un serviciu special de restaurări. A condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), a bisericii de la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), reclădirea bisericilor Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi a Mitropoliei din Târgovişte (1884-1914), ultimele două finalizate şi resfinţite în 1933 după moartea arhitectului francez.

Am amintit numai cele cinci importante monumente medievale care fac obiectul expoziției, care la Muzeul de Istorie se va concentra pe controversata restaurare a Mitropoliei din Târgoviște, ctitorie a lui Neagoe Basarab de la a cărei sfințire s-au împlinit anul trecut în mai 500 de ani.

André Lecomte du Nouy a fost criticat şi apreciat în acelaşi timp de contemporanii săi.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

manager de proiect, Alexandra Brutaru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn