CASA CU LEU A ARHITECTULUI ROMANO DE SIMON, MUTILATĂ PRINTR-UN PROIECT DE MODERNIZARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Una dintre cele mai valoroase clădiri din Târgoviște, Casa cu Leu a arhitectului Romano de Simon a fost mutilată printr-un proiect care vizează modernizarea imobilului. Deși nu figurează clasată individual pe Lista Monumentelor Istorice, clădirea beneficiază de drepturile unui monument istoric prin aceea că se află inclusă în Ansamblul Urban Carol I, COD LMI DB-II-a-B-17202. Pe lângă aceasta, edificiul poartă amprenta unei personalități, arhitectul Romano de Simon (1900-1981), profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, autorul a numeroase edificii civile, industriale și de cult, atât în Târgoviște cât și în București, Constanța și alte orașe din țară.

Leul a fost sculptat de Romano de Simon

Casa cu Leu a fost construită în anul 1928 cu destinația de locuință pentru tânăra familie de Simon, respectiv Romano de Simon și soția sa, Constanța. În documentele vremii figurează drept sediu profesional al biroului său de arhitectură înainte de a se muta definitiv la București. Este, practic, cea mai reprezentativă casă pentru numele celui mai mare arhitect pe care l-a dat Târgoviștea.

Casa cu Leu înainte de “modernizare”, iulie 2023.

Modificarea, distrugerea, respectiv mutilarea unei clădiri care poartă semnătura Romano de Simon lovește nu doar în memoria acestei personalități, dar și în moștenirea culturală a orașului și întregii comunități târgoviștene, aducând prejudicii iremediabile unei zone protejate din punct de vedere al legislației monumentelor istorice. Statutul unui monument istoric este diferit de tot ceea ce înseamnă proprietatea unei clădiri, prin aceea că un monument trebuie tratat ca un bun comun. El nu poate fi modificat și modernizat după bunul plac, întrucât se supune unor reglementări specifice care obligă solicitarea avizelor din partea comisiilor de specalitate ale Ministerului Culturii pentru orice fel de intervenții. În cazul de față, dintr-un panou afișat cu întârziere la loc vizibil, aflăm că obiectivul a fost avizat pentru „Desființare construcție existentă C2- garaj, consolidare modernizare locuință C1, construire terasă acoperită copertină auto și împrejmuire teren”.

Data de începere a lucrărilor este 20 iulie 2024, iar data de finalizare, 19 iulie 2026. Beneficiarul investiției și totodată constructorul care execută aceste lucrări este SC. Clerox SRL, societate administrată de Antofie Alexandru. Proiectul a fost realizat de S.C. Radison Project S.R.L. cu sediul în Răzvad, arhitectul care semnează intervențiile fiind Răzvan Socaciu. Cei doi autori ai investiției este puțin probabil să fi auzit vreodată despre arhitectul Romano de Simon și legătura lui cu casa aceasta, fiindcă altfel ar fi ținut cont de opera sa și nu ar fi acoperit o parte din ferestrele acestei clădiri, modificând arhitectura exterioară. Interiorul a fost golit de toate elementele originale de arhitectură care trebuie să se fi aflat în această casă. Cunoaștem din alte imobile realizate de Romano de Simon (Casa Bendic, Casa Irimescu-Cândești, etc.) bogăția decorațiilor specifice stilului neoromânesc, desfăcute acum de pe fațada acestei clădiri. Totodată, compartimentarea interioară pare să fie diferită de cea gândită inițial, întrucât apar pereți construiți acum. Nimic nu mai amintește de clădirea impunătoare peste care s-a scurs aproape un veac, admirată de toți cei care s-au plimbat pe bulevardul care duce spre gară. Dealtfel, după ce lucrările au trezit indignarea comunității târgoviștene și a Asociației Târgoviștea Restaurată, șantierul a fost acoperit, astfel încât acum nu se mai vede ce se întâmplă cu fațada acestei clădiri.

Intervențiile care s-au făcut nu au fost avizate în totalitate de Ministerul Culturii, astfel că la sesizarea Direcției Județene pentru Cultură, Culte Dâmbovița, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a demarat o anchetă.

La data de 8 august a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a fost primită o sesizare de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte Dâmbovița. Acesta a fost repartizată Serviciului de Investigații Criminale, fiind desfășurate activități pentru verificarea aspectelor semnalate.” – se arată în răspunsul transmis de Biroul de Presă al instituției.

Facebook
Twitter
LinkedIn