„CASA CU LEU” A ARHITECTULUI ROMANO DE SIMON, SCOASĂ LA VÂNZARE PRIN LICITAȚIE PUBLICĂ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Infinity Capital Investments S.A. este entitatea care deține în prezent CASA CU LEU, o clădire construită în anul 1928 după planurile arhitectului Romano de Simon și în care acesta a și locuit împreună cu soția sa, înainte de a se muta în București, imobilul fiind, totodată, și sediul său de lucru. Casa, edificată în stil neoromânesc, are șase camere, este compusă din parter, etaj și pivniță și are la intrare un leu sculptat chiar de arhitectul Romano de Simon. În exterior, casa este bogat ornamentată cu decorații în stil neoromânesc, dar și cu un basorelief aflat în pridvorul de la intrare.

 

De-a lungul timpului, această casă a avut mai mulți proprietari. Romano de Simon și soția sa, Constanța, au locuit aici până prin anul 1939 când casa a fost vândută către Grigore și Elena Dumitrescu (născută Dudău), poreclită “Smara cea mică”, fiindcă era nepoata Smarandei Gheorghiu (Maica Smara). În continuare, în această casă au locuit fiica soților Dumitrescu,  Atișor și soțul ei, Mihail Bădulescu, veteran de război. În anul 1965 casa a fost vândută către soții Constanța și Gheorghe Mazilu. În anul 1995 familia Mazilu a vândut acest imobil către fondul de investiții SIF Oltenia.

La finele anului 2022, SIF Oltenia și-a schimbat denumirea în Infinity Capital Investments S.A. După ce a ținut timp de aproape trei decenii casa neutilizată, fostul SIF Oltenia decis să vândă casa, terenul și dependințele prin licitație publică, suma de pornire fiind de 675 de mii Ron, ceea ce înseamnă aproximativ 136 de mii de euro.


Deși îndeplinește toate criteriile privind încadrarea pe Lista Monumentelor Istorice, Casa celui care a fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Târgoviștea, Romano de Simon, situată pe bld. Carol I, la numărul 20, nu a fost clasată. Singurul regim de protecție este acela că se află inclusă în Ansamblul Urban “Bd. Castanilor” (azi Bd. Carol I), Cod LMI: DB-II-a-B-17202.

În astfel de cazuri autoritățile sunt chemate să-și exercite dreptul de preemțiune, însă proprietarul acestui imobil fie nu cunoaște legea fie a încercat să o ocolească, întrucât nu precizează nicăieri în dosar despre regimul de protecție sub care se află imobilul. Deasemenea, proprietarul nu a solicitat autorităților declinarea dreptului de preemțiune, așa cum spune legea, Ministerul Culturii Naționale, Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Târgoviște fiind obligate să-și exprime această opțiune înaintea vânzării imobilului. În urma sesizării transmisă către Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița aceasta s-a adresat vânzătorului pentru intrarea în legalitate. Reprezentantul fondului de investiții a precizat că va anula licitația până la obținerea avizelor necesare.

 Anunțul de pe site-ul Fondului de Investiții a fost șters.

A consemnat, Iulia Ghercă

Referințe bibliografice:

PORTRETE SI AMINTIRI

PERSONALITĂȚI TÂRGOVIȘTENE, ARHITECTUL ROMANO DE SIMON

Facebook
Twitter
LinkedIn