BONETĂ CU FIR DE AUR VECHE DE 300 DE ANI, PIESA INEDITĂ DIN EXPOZIȚIA DE LA NOAPTEA MUZEELOR – MUZEUL DE ISTORIE DIN TÂRGOVIȘTE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Necunoscute publicului larg în mod obișnuit, obiectele scoase la iveală în urma cercetărilor arheologice devin în ultima perioadă piese de rezistență în expozițiile muzeale din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște. După ce au stat sute de ani îngropate, aceste obiecte ne vorbesc despre strălucirea de altădată a curții voievozilor valahi de la Târgoviște, și la propriu despre strălucirea veșmintelor purtate de curteni. O bonetă cu fir de aur, cu o vechime de 300 de ani a fost descoperită  pe șantierul Bisericii Sfânta Vineri, în campania de cercetare din anul 2018. Boneta se afla în pronaosul bisericii, acolo unde era așezată piatra de mormânt a doamnei Bălașa, soția voievodului Constantin Șerban (1654-1658, 1660). Recent restaurată, boneta este expusă pentru prima dată publicului la Muzeul de Istorie din Târgoviște, în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”.

Aproape de palat, lângă domn și Domnul, numeroși curteni din vremea lui Vladislav al II lea, poate chiar mai devreme, și până la Sfinții Martiri Brâncoveni, și-au găsit aici, la cimitirul de la Curte, de la Vinere, un loc de odihnă. Dovezi ale existenței lor au fost surprinse prin obiectele care-i însoțeau, uneori reprezentative pentru rolul sau funcția deținută în cadrul reședinței domnești.

Prelevate în urma cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, valorificate științific dar și estetic, prin procedee de conservare și restaurare, parte din aceste artefacte pot fi admirate și apreciate la Muzeul de Istorie, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor- 12 iunie 2021, orele 18.00-00.00.

Piesa inedită din expunere este o bonetă, pe care am avut șansa să o scot la lumină, la trei secole după depunerea ei, de sub piatra de mormânt a Doamnei Bălașa, soția lui Constantin Șerban, domnul Țării Românești. În momentul descoperirii, prețiozitatea țesăturii se întrezărea doar prin firele de aur care străluceau în pământul ce a protejat-o atâta timp. Frumusețea i-a fost redată de specialiștii Muzeului Olteniei (Craiova), cărora le suntem recunoscători. Tocmai pentru a reliefa importanța recuperării și intervenției la timp asupra unui material atât de fragil și, implicit, măiestria restaurării, atașez o fotografie, realizată imediat după descoperire bonetei, îndemnându-vă în a o descoperi și admira, printr-o vizită la Muzeul de Istorie, în Noaptea dedicată doar lor, Muzeelor.

Vă așteptăm! – a precizat Minodora Cârciumaru, cercetător în cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște

Facebook
Twitter
LinkedIn

articole relevante

articole recente