Lansare de carte: „Edificii catolice și misionarism în Târgoviștea secolelor XIV-XVII”, de Iulia Ghercă

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sâmbătă, 09 septembrie, de la ora 11.20, Editura Cetatea de Scaun organizează, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Salonului Editorial „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, lansarea cărții „Edificii catolice și misionarism în Târgoviștea secolelor XIV-XVII”, volumul de debut al Iuliei Ghercă. Lucrarea abordează o temă de istorie medievală, în strânsă legătură cu geneza orașului Târgoviște, după cum explică autoarea în introducere:

Istoria de început a catolicismului de la Târgoviște este esențială în contextul genezei orașului, având în vedere rolul major pe care l-au avut coloniștii germani în dezvoltarea urbană a așezării, în secolele al XIV-lea și al XV-lea. În ciuda importanței sale, tema aceasta n-a beneficiat de atenția cuvenită în istoriografia noastră. Chiar dacă orașul se bucură de numeroase monografii, tema catolicismului este puțin sau aproape deloc analizată, un motiv fiind, desigur, absența documentelor capabile să ne ofere mai multe date despre cele apriximativ șase veacuri și jumătate de prezență catolică la Târgoviște. Nu doar istoria edificiilor catolice din capitala Valahiei, Târgoviște, este foarte puțin cunoscută astăzi, însăși istoria catolicismului de la sud de Carpați așteaptă să fie scrisă.” Lucrare este o sinteză a istoriei edificiilor catolice care au funcționat la Târgoviște în perioada de timp analizată, prezentată patru capitole dedicate, pe rând: Bisericii Parohiale a Sașilor Sfânta Maria, Ordinului Fraților Predicatori și Conventului Dominican care a funcționat la Târgoviște, Franciscanilor și Mănăstirii Sfântului Francisc de Assisi, precum și vestigiilor cunoscute ca aparținând așezămintelor catolice târgoviștene. Lucrarea este prefațată de prof. univ. dr. Mihai Oproiu.

Invitați: prof. Univ. dr. Mihai Oproiu, istoric și Oana Berliba-Soare, jurnalist.

Iulia Ghercă este cercetător independent, iar preocupările sale de interes vizează: istoria urbei târgoviștene în Evul Mediu târziu și în Modernitate, relațiile credinței apusene cu domnii pământeni și patrimoniul cultural național imobil. Este dublă licențiată, în istorie și jurnalism, cea din urmă fiind profesia în care activează de mai bine de două decenii.

Date de contact: istorie.iuliagherca@gmail.com.

Lansarea va avea loc la standul Editurii Cetatea de Scaun din cadrul Salonului Editorial I. H. Rădulescu”, în scuarul Primariei Târgoviște, pe Centrul Vechi.

Salonul de carte este organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița în cadrul manifestărilor din acest an dedicate Zilelor Cetății Târgoviște (8-10 septembrie 2023).

Facebook
Twitter
LinkedIn