RESTITUIRI! OBIECTE DIN VREMEA LUI MIHAI VITEAZUL, DESCOPERITE PE LOCUL UNDE SE CONSTRUIEȘTE UN HOTEL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Un teren în vatra istorică a orașului Târgoviște poate să ofere surprize nebănuite cercetătorilor arheologi. Astfel s-a întâmplat și pe strada Grigore Alexandrescu, în apropierea Bisericii Sf. Nicolae Andronești. Săpăturile de salvare inițiate pe un teren proprietate privată au scos la iveală o serie de vestigii datate în epoca lui Mihai Viteazul. Este vorba despre trei vase din ceramică, două vase din aramă, un vas pentru aghiazmă și o anaforniță. Obiectele liturgice și celelalte vase au fost găsite într-o groapă, probabil ascunse din calea unei urgii. Împrejurările au fost reconstituite de medieviștii Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște.
“August 1595…Mihai vodă își repliază armata către Târgoviște, după lupta de la Călugăreni. Îl așteptau aici Doamna Stanca și Pătrașcu coconul, sosiți la curte încă din noiembrie anul trecut, odată cu tezaurul țării. Pe urmele sale, umilit și mânios în același timp venea Sinan Pașa. Știa că Mihai vodă nu se poate apăra, Târgoviștea fiind un oraș de scaun unde sultanul poruncise să nu se ridice ziduri de apărare. Pașa își zorise spre Târgoviște cele mai rapide unități de cavalerie, în speranța că-l va ține în loc pe domn până la sosirea sa. Mihai vodă se retrage însă spre munte, cu armată, cu boieri, cu tot. Orașul rămâne pustiu. Oamenii fug care încotro. Nu poți lua cu tine tot ce ai agonisit. Arzi, ascunzi, îngropi, abandonezi. Speri doar că-ți vei regăsi odoarele la întoarcere. Sau doar speri să ai timp să fugi. Caii și căruțele au prețuri mari în asemenea momente, dacă între timp nu le rechiziționează armata.
Cel mai greu le este preoților. Ce să aleagă mai întîi? Icoanele care cu atâta migală au fost pictate? De policandre, de clopote nici nu poate fi vorba. Multe biserici au tainițe. Sub podea, în grădină, oriunde se putea săpa o groapă care să nu răsune a gol sub lanțurile de control ale turcilor.
În curtea bisericii Sf. Nicolae trebuie să fi fost o mare agitație în acele zile. Era o biserică frumoasă, închinată Domnului și orașului de Manea vornicul și soția Vlădaia în ultimii ani ai lui Radu de la Afumați. Poate în cinstea bătăliei purtată de Radu cu agarenii la Târgoviște. Cine știe…
În fundul unei grădini cineva sapă o mică groapă. Pune cu grijă în ea niște obiecte, se închină uitîndu-se la biserică și pleacă. Nu era o mare avere pentru el. Pentru istoria orașului, însă….
În vara anului 2017, un antreprenor târgoviștean a solicitat Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște încheierea unui contract pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren situat în apropierea bis. Sf. Nicolae Andronești, unde acesta dorea să edifice o construcție. După o muncă de câteva luni, am reușit să restituim orașului istoria acelui loc.
Printre numeroasele obiecte descoperite se regăsesc și cele ascunse în grădina din vremea lui Mihai Viteazul. Obiectele au fost datate cu ajutorul unei monede care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică identică ca tip cu cea din grupul de obiecte/tezaur, însă fragmentară. Este vorba de un mic tezaur, un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative, care merită a fi cunoscute și pe această cale. Din cele șase obiecte, trei aparțin tipului de ceramică decorativă; două sunt de aramă, o căldărușă pentru agheazmă și o anaforniță. Păstrat destul de rău a mai fost descoperit și capătul metalic al unui toiag. Am reconstituit, după restaurare, modul în care au fost depuse obiectele în groapă.
Artefactele au fost restaurate cu multă pricepere de către specialiștii Laboratorului de Conservare și Restaurare aparținând instituției noastre muzeale.”
Colectivul de cercetare este format din: arheolog expert dr. Florin Gabriel Petrică – responsabil șantier, dr. Minodora Cârciumaru, arheolog specialist și drd. Mihai Năstase, arheolog debutant.
Facebook
Twitter
LinkedIn

articole relevante

articole recente