OBIECTIVELE TURISTICE DIN MUNTENEGRU, ÎN ATENȚIA OPERATORILOR DE TURISM DIN ROMÂNIA – INFOTOUR PENTRU ATRAGEREA ROMÂNILOR PE COASTA ADRIATICII

Facebook
Twitter
LinkedIn

Un demers inițiat în premieră de Ambasada României în Muntenegru și de Consulatul Onorific al României în Muntenegru își propune să întărească relațiile economice din cele două țări prin dezvoltarea parteneriatelor din turism. În acest scop, în perioada 4-8 martie 2023 a avut loc un Infotour la care au fost invitați să participe reprezentanți ai unor agenții de turism și jurnaliști din România, cu scopul de a promova atracțiile turistice și unitățile de cazare din Muntenegru. Vizita a fost organizată de: Organizația Națională a Turismului din Muntenegru (Montenegro.travel), compania aeriană „ToMontenegro” și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România. Au participat nouă reprezentanți din România, printre membrii delegației aflându-se: doamna profesor universitar doctor Mirela Elena Mazilu , de la Universitatea din Craiova – Centrul de Cercetare în Turism Inovativ, reprezentați ai unor agenții și operatori din turism din București și din alte orașe ale țării, care au avut astfel posibilitatea să interacționeze cu zeci de operatori în turism din Muntenegru, în vederea unor viitoare colaborări.

Programul desfășurat pe parcursul a patru zile a inclus vizitarea principalelor obiective turistice și a unor unități de cazare din localitățile: Budva, Perast, Kotor, Bar, Ulcinj – care pun în valoare moștenirea culturală milenară a acestor locuri, dar și obiective precum Skadar Lake, parc național UNESCO sau Velika Plaja, cea mai lungă plajă sălbatică din Europa, obiective care conservă cadrul natural al zonei.

În programul vizitei a avut loc o întâlnire între excelența sa, Viorel Matei Ardeleanu, ambasadorul României în Muntenegru și operatorii de turism din România, prilej cu care domnia sa a evidențiat potențialul turistic extraordinar al zonei, precum și importanța colaborării în plan economic între reprezentanții celor două state, România fiind principalul partener activ al statului Muntenegru în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Turismul reprezintă mai mult de 20% din PIB-ul statutului Muntenegru, țara unde anual vin de trei ori mai mulți turiști decât populația rezidentă. Numărul românilor care vizitează atracțiile turistice din Muntenegru ar putea să crească dacă acestea ar fi mai bine cunoscute în România, sunt de părere inițiatorii acestui parteneriat.

Cele patru zile avute la dispoziție s-au dovedit a fi insuficiente pentru a explora o țară așezată într-un cadru natural mirific, pe coasta Mării Adriatice, cu orașe istorice conservate impecabil, unul dintre acestea fiind Kotor, situat în golful cu același nume și inclus pe Lista UNESCO. Oaspeții din România au avut ocazia să descopere vechile străduțe ale orașului cu ajutorul ghidului profesionist Dada, care a îmbogățit experiența acestor zile oferind din numeroasele informații pe care le deține despre întreaga zonă. Deloc întâmplător, ziua aleasă pentru a vizita Kotor a fost una dintre cele dedicate Carnavalului de iarnă, orașul găzduind două asemenea manifestări în fiecare an. În timp ce Carnavalul de vară ale loc timp de câteva zile, la finalul lunii iulie și începutul lunii august, cel de iarnă se desfășoară la finele lunii februarie – începutul lunii martie. Carnavalul include o serie de manifestări care animă străzile orașului cu parade și personaje costumate, dar și cu spectacole.

Una dintre atracțiile principale din Kotor este catedrala închinată protectorului acestui oraș, Sfântul Tryphon, un superb edificiu cu două turnuri în stil romanic pe care se află inscripționați anii 1166 și 2016. Începuturile acestei construcții datează, așadar din secolul al XII-lea.

În Kotor mai pot fi vizitate: cetatea – o fortificație medievală ale cărei ziduri înconjoară și astăzi orașul, mai multe palate, muzee, piațete și străzi înguste de un pitoresc aparte. În arhitectură predomină influența venețiană. Se păstrează până astăzi clădirea unui așa-numit orfelinat cu fereastra prin care erau ridicați, într-un suport special conceput, bebelușii lăsați noaptea de mamele care-i abandonau, ei intrând astfel în grija măicuțelor de la acest așezământ.

Un loc aparte printre poveștile acestui oraș îl ocupă pisicile, cărora le sunt dedicate numeroase suveniruri și chiar un muzeu. Pe străzi sunt întâlnite foarte multe pisici, existând credința că fiecare casă trebuie să aibă măcar o pisică protectoare.

Tot în golful Kotor, dar în orașul Perast se află insula artificială pe care s-a construit, în veacul al XVII-lea, biserica barocă Our lady of the Rocks sau Fecioara Pietrei, cum s-ar traduce în limba română.

Biserica romano-catolică Our Lady of the Rocks are astăzi și un muzeu. Potrivit unei legende, insula a fost făcută de-a lungul secolelor de marinari locali după ce au găsit icoana Madonei cu Pruncul pe o stâncă în mare.

Obiceiul de a arunca pietre în mare se păstrează până astăzi. În fiecare an, la apusul din 22 iulie, are loc un eveniment numit fašinada în dialectul local, când locuitorii își iau bărcile și aruncă pietre în mare, pentru a mări, astfel, insula.

O istorie milenară așteaptă să fie descoperită de turiștii care ajung în orașul Budva, ales pentru acest Infotrip și ca destinație gazdă. Antichitatea elenistică și romană s-au îmbinat perfect cu construcțiile din perioada venețiană, iar apoi otomană și austriacă, toate aceste civilizații și imperii lăsând până astăzi mărturii ale prezenței lor pe coasta Mării Adriatice.  Considerată capitala turismului muntenegrean, Budva este stațiunea aglomerată aproape tot timpul anului. Simbolul orașului este statuia unei balerine.

Insula Sfântul Ștefan este un alt obiectiv admirat de la înălțime în cadrul acestui infotour care a împletit admirabil arhitectura istorică cu spectaculozitatea cadrului natural. 
Sveti Stefan
Un exemplu a fost și vizita pe cel mai mare lac din Balcani, Skadar Lake, cu o suprafață de peste 400 de kilometri pătrați, unde pot fi admirate exemplare de pelicani, flamingo și alte păsări, aceasta fiind cea mai mare rezervație ornitologică din Europa.

Orașul Bar a fost cea de-a doua gazdă a oaspeților din România, în Muntenegru. Dacă în localitățile menționate până acum predomină influența arhitecturii venețiene, orașul vechi Bar, unde se pot întâlni moschei și biserici, are pitorescul specific arhitecturii otomane. 

Vechiul Bar, care se află la 4 kilometri de centrul Noului oraș Bar, este situat pe o stâncă foarte abruptă la baza muntelui Rumija. Orașul a fost construit succesiv timp de câteva secole. 

	Fortăreața Stari Bar ne invită să-i descoperim tainele intrând pe sub masivele ziduri ale unei porți care a fost construită în secolele XIV-XVI.

Cetatea conservă  biserici din epoci diferite, care au avut o primă fază în perioada bizantină și au fost reconstruite ulterior ajungând, după cucerirea otomană ca unele dintre ele să fie transformate în moschei.

În interiorul fortificației există un mic muzeu, rămășițele unei mănăstiri franciscane din secolul al XIII-lea, care a fost transformată în moschee în 1595, fundațiile Catedralei Sfântul Gheorghe, care a fost, de asemenea, transformată în moschee în secolul al XVII-lea, turnul cu ceas și o serie de alte clădiri aflate în stadiul de ruină, dar cu un farmec aparte și cu istoric impresionant. 

Rămânem în atmosfera multiculturală a statului Muntenegru și în localitatea Ulicinj care se mândrește cu cea mai lungă plajă din lume dar și cu plaje mici, foarte pitorești, al căror farmec l-ar fi inspirat chiar pe Miguel de Cervantes. Celebrul dramaturg ar fi ajuns pe aceste meleaguri fiind vândut în Piața Sclavilor, apoi rămas captiv vreme de câțiva ani la Ulcinj. 

Localnicii spun că opera literară Don Quijote de la Mancha ar fi fost scrisă chiar aici. Mai mult, unul dintre hotelurile din Ulcinj, „Palata Venezia" -inclus și într-o inspecție hotelieră în acest Infotour, promovează celebrele personaje Dulcineea și Don Quijote de la Mancha, ale căror costume sunt reprezentate și într-unul unul dintre cele două muzee existente în cadrul acestui complex. Primul este un Muzeu al Piraților, orașul fiind cunoscut în vechime ca locul preferat al acestor navigatori.

Cel de-al doilea muzeu pune în valoare un interior autentic otoman, dar și documente ale familiei Resulbegovic care a avut un rol important în istoria țării. Muzeul poartă numele de „Casa Beiului” (Museum Bey’s House). Hotelul dispune totodată de o bibliotecă, dar și de superbe grădini cu flori și terase unde un Cervantes al zilelor noastre ar găsi inspirație pentru noi scrieri.

Foarte importante pentru reprezentanții agențiilor de turism participanți la acest tur au fost inspecțiile hoteliere, fiind incluse în program hoteluri de cinci sau patru stele și nu numai, care au oferit tururi și informații despre ceea ce pot să pună la dispoziția clienților.

Punctul culminant al evenimentului a fost reprezentat de workshopul din data de 7 martie a.c., la care au participat circa 20 de manageri de hoteluri și agenții turistice din Muntenegru, care au interacționat direct cu potențialii lor parteneri de afaceri din România. 

În deschiderea sesiunii, consulul României în Muntenegru, Radu Gorincioi a adresat mulțumiri partenerilor din Muntenegru:
Mulțumesc pentru sprijinul generos pe care l-a oferit Organizația Națională a Turismului în Muntenegru de a sprijini această vizită a dumneavoastră aici, mulțumesc în mod deosebit doamnei directorAna Tripkovic-Markovic și echipei dânsei care au demonstrat profesionalism și o atitudine foarte deschisă, proactivă, de a vă ajuta să vedeți cât mai mult, de a umple programul cu tot felul de destinații, dar chiar dacă ați avut un program generos sunt sigur că nu ați văzut decât o mică parte, un mic procent din toate destinațiile pe care le oferă această țară minunată, Muntenegru.”
În continuare, consulul R. Gorincioi a subliniat importanța acestui parteneriat care are în vedere și realizarea unei vizite în România a reprezentanților agențiilor de turism din Muntenegru pentru a promova destinațiile turistice din țara noastră. Deasemenea, a vorbit despre eforturile depuse de ambasadă pentru intensificarea colaborării între primării și ministerele de profil în domeniile IT, agriculturii, mediului, transporturilor și turismului. 

Ambasada României în Muntenegru va continua parteneriatul inițiat cu ANAT și cu organizațiile specializate de promovare a turismului în vederea promovării imaginii României și a realizării unei mai bune conectivități între România, Muntenegru și țările vecine. Inițierea unei curse aeriene directe cu țările balcanice reprezintă un obiectiv de primă importanță pentru dezvoltarea relațiilor României cu statele vecine.
 
Pe tot parcursul vizitei, oaspeții din România s-au arătat încântați de destinațiile văzute și deosebit de interesați de ofertele unităților de cazare din Muntenegru. La rândul lor, reprezentanții hotelieri au primis tarife personalizate pentru a-i fideliza pe noii colaboratori din România. 
  
Personalul care s-a aflat la dispoziția grupului pe tot parcursul acestui Infotour a fost deosebit de amabil. Simona Perovic, reprezentanta Montenegro Travel și coordonatoarea întâlnirii, alături de Dada, ghidul care a prezentat toate orașele incluse în program, au dat dovadă de un profesionalism desăvârșit. 

Facebook
Twitter
LinkedIn