NOI CONSTRUCȚII ÎN VATRA ORAȘULUI TÂRGOVIȘTE! CALEA CÂMPULUNG VA FI MUTILATĂ!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Un Plan Urbanistic Zonal amplasat la adresa Calea Câmpulung numărul 1 ne informează despre faptul că nu peste mult timp din căsuța cu ferestre în formă de treflă ridicată la începutul secolului XX nu va mai rămâne nici urmă. După ce pivnița îi va fi umplută cu pământ, deasupra se va ridica o monstruozitate de clădire fără niciun aspect, înălțime S+P+1 care va avea la parter un spațiu comercial și la etaj spațiu de locuit pentru niște cetățeni care, potrivit domiciliului declarat, se mută acum de la țară în buricul târgului. Mai mult, pentru clienții spațiului comercial și pentru nevoile familiei au prevăzut în proiect un generos spațiu de 2 locuri de parcare. Nu ar fi fost așa de mare problema dacă investitorii ar fi ales o zonă care să nu se afla în vatra istorică a orașului pentru proiectul lor. Nu de alta, dar să înlocuiești o casă de acum un veac cu un tip de clădire fără niciun aspect completată de un gard așijderea, înseamă o mutilare a acestui colț vechi al Târgoviști păstrat neatins vreme de un secol.

Ne aflăm la intersecția cu strada Grigore Alexandrescu, arteră inclusă în Ansamblul Urban Calea Domnească, înscris pe Lista Monuentelor Istorice. În plus, Calea Câmpulung este la rându-i o arteră istorică veche de secole, a doua ca importanță în istoria orașului, după Calea Domnească. Aici, pe Calea Câmpulung intrau în Evul Mediu carele cu mărfuri care coborau de la Brașov, Bran, Câmpulung, Cetățeni, Târgoviște, mergând prin Târgșor și Buzău până la Brăila. Aici, pe acest drum a luat naștere orașul nostru târg. Astăzi, Calea Câmpulung păstrează de o parte și de alta a drumului, case vechi ridicate în veacul al XIX-lea, unele aflându-se pe pivnițe medievale, cum este cazul Casei Isaia Lerescu aflată chiar peste drum de căsuța care va fi demolată. Casa Isaia Lerescu este una dintre puținele case cu geamlâc pe care le mai putem vedea astăzi în Târgoviște.

 

Printre monumentele de arhitectură, se poate vedea pe Calea Câmpulung și un exemplu de “monument de prostie”. Un schelet de clădire cu înălțimea dublă față de toate casele, început în urmă cu mai mulți ani, chipurile pentru amenajarea unei clinici. Investitorul s-a poticnit, nu știm unde și a scos apoi la vânzare scheletul care bântuie ca o fantomă casele din jur, fără etaj, dar cu frumoase coloane la intrare și cu decorații la ferestre, așa cum se construiau în urmă cu un veac și mai bine. 

Dacă cineva vreodată își va propune să repare asemenea erori, construcția schelet de pe Calea Câmpulung ar putea fi demolată, se vede cu ochiul liber că încalcă regimul de înălțime. Despre casa care urmează a se ridica nu putem invoca nicio ilegalitate. PUZ-ul încărcat pe site-ul Primăriei Municipiului Târgoviște are întreaga documentație completă și toate aprobările date, inclusiv un studiu istoric semnat de arh. Corneliu Ionescu, expert în monumente istorice, acesta susținând că imobilul propus spre demolare nu are valoare arhitecturală.

Noua clădire a fost avizată de Ministerul Culturii în ciuda faptului că apare specificată în proiect obligativitatea armonizării construcției noi cu frontul de clădiri existent specific unui oraș târg de secol XVIII- XIX. Precizăm că există obligația proprietarilor de a suporta costurile cercetării arheologice preventive. Atașăm celor interesați documentația PUZ în care puteți lectura, printre altele, studiul istoric semnat de arh. Corneliu Ionescu referitor la străzile vechi ale urbei. Păcat că nu le putem salva.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

articole relevante

articole recente