CULTURA ESTE ÎN GROAPĂ! GREVĂ JAPONEZĂ ÎN MUZEE ȘI BIBLIOTECI PUBLICE

Facebook
Twitter
LinkedIn

CULTURA ESTE ÎN GROAPĂ! CULTURA (NU)CONTEAZĂ!

Sunt mesajele afișate de lucrători din muzee și biblioteci publice din întreaga țară, care participat la Greva Japoneză declanșată joi, 4 aprilie 2024. Nemulțumirile din aceste instituții sunt foarte mari. Este prima grevă declanșată de lucrătorii din muzee și biblioteci din ultimii 35 de ani. Dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, urmează o Noapte a Muzeelor cu muzeografii la protest, în fața Parlamentului României.

În urma unor negocieri la guvern, Ministrul Culturii, Raluca Turcan a recunoscut inechitatea socială existentă pentru angajații din muzeele și bibliotecile publice și a promis remedierea acesteia, asigurând această ramură că de la 1 aprilie diferențele salariale și de statut vor fi remediate. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, pentru prima dată în cei 35 de ani de la Revoluție, funcționarii din cultură, tratată de cele mai multe guvernări drept neimportantă, au declanșat greva japoneză.

Scopul lucrătorilor din muzeele și bibliotecile publice a fost de a atrage atenția opiniei publice și a guvernului asupra statutului lucrătorilor în acest domeniu, cum ar fi muzeografi, restauratori, conservatori, cercetători, supraveghetori, etc.

Suntem personal calificat, cei mai mulți cu studii superioare sau chiar doctorate (în istorie, biologie, chimie), cu activitate specifică, asumată, cu activitate de cercetare științifică, cu articole publicate, cu susțineri publice pe diversele teme de cercetare, inventariere, conservare și restaurare a patrimoniului cultural național, fie mobil, fie imobil.

Printre cereri:

  • Echitate socială. Angajații din muzeele și bibliotecile publice primesc cu 30% mai puțin față de cei care lucrează în muzeele aflate în subordinea Ministerului Educației, deși sunt aceleași funcții și atribuții. De asemenea, suntem discriminați și în comparație cu lucrătorii din instituțiile de spectacol, unde salariile s-au mărit conform Legii salarizării unice aprobate în Parlament în anul 2017, care a fost aplicată doar sub presiune sindicală, cu greutate și, ce cele mai multe ori, cu ajustări în minus.

  • Plata sau recompensarea cu timp liber a orelor suplimentare prestate pe șantiere arheologice, la organizarea unor activități culturale, în cercetare și publicare , ore care actualmente nu sunt recunoscute ca ore suplimentare.

  • Finanțare normală a instituțiilor statului, respectiv muzee și biblioteci, pentru a putea oferi publicului acte culturale de calitate. Expozițiile, atelierele educaționale presupun și investiții financiare, pe lângă o bună cunoaștere a patrimoniului, a importanței obiectelor și a creativității echipei de lucru. Întreținerea clădirilor în care funcționează muzeele și bibliotecile, de cele mai multe ori clădiri – monument istoric, este o obligație morală, căci acestea sunt martorii devenirii noastre ca națiune și stat, așa cum sunt și artefactele păstrate în muzee, cele expuse și mai ales cele din depozite.

În grevă au fost muzeele din București, Alba Iulia, Constanță, Tulcea, Brăila, Craiova, Zalău, Oradea, Suceava, Vaslui, Slatina, Sighet, Tecuci, Brașov, Drobeta-Turnu Severin, Deva, Iași, Prahova, Roman etc.

Următorul pas este boicotul Zilei Internaționale a Muzeelor, pe 18 mai, când angajații din muzee, nu vor fi la evenimentul mult iubit de public, la Noaptea Muzeelor, cu în fața Parlamentului pentru a-și susține dreptul la demnitate.

Facebook
Twitter
LinkedIn