Dragi fotografi și entuziaști ai istoriei,
Avem deosebita plăcere de a vă invita la o călătorie fotografică unică — într-un loc cu o istorie prea puțin cunoscută publicului larg – Câmpina, inima petrolului din România. Anul acesta, porțile legendarei Rafinării “Steaua Română” se redeschid, pentru a inaugura o nouă etapă de descoperire și explorare artistică
Moștenirea Steaua Română
Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina nu a fost de-a lungul anilor doar o simplă instituție a petrolului, ci a reprezentat încă de la început spiritul românesc de dezvoltare, inovație și revoluție industrială, devenind întreprindere etalon la noi în țară.
Înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea, Steaua Română are distincția de a fi cea mai veche companie petrolieră din România, semnalând începuturile națiunii noastre în peisajul energetic global, fiind în același timp și cea mai longevivă Rafinărie din Europa.
De-a lungul celor 127 ani de existență, Rafinăria din Câmpina a jucat un rol esential în dezvoltarea statului român, producând și rafinând petrol, care nu numai că a alimentat întreaga națiune, dar a și poziționat România ca un jucător cheie pe piețele energetice globale în perioade istorice cruciale. Aceste terenuri, pe care se află Rafinăra “Steaua Română”, au fost de-a lungul anilor martori tăcuți ai revoluțiilor și progresului, păstrând povești nespuse ale strădaniei umane.
Războaiele mondiale au evidențiat importanța strategică a câmpurilor petroliere ale României, cu Steaua Română în prim-plan. Pe măsură ce valurile istoriei au oscilat, Rafinăria a rezistat naționalizării sub regimul comunist, devenind un simbol al rezilienței.
Acum, când momentele ei de glorie au apus, este timpul să aducem la lumină poveștile unei națiuni care a călătorit prin prosperitate, provocări și renaștere, alături de acest colos industrial.
De ce acum? De ce acest concurs?
Lumea în care trăim azi este într-o evoluție constantă, dar rădăcinile istoriei noastre rămân ferm înfipte în locuri precum Rafinăria “Steaua Română”. Deschizând porțile acestui loc plin de istorie, ne propunem să legăm trecutul de prezent, permițând unui nou val de creatori să interpreteze și să nareze moștenirea lăsată de Rafinărie. Lentila fotografică, perspectiva și spiritul artistic al unor artiști ca dumneavoastră vor da cu siguranță din nou viață acestui simbol istoric al municipiului Câmpina și României.
Ce vă așteaptă
Vă invităm să vă aventurați într-o lume în care mașinăriile antice se întâlnesc cu era modernă, unde minunile arhitecturale trădează anii care au trecut peste ele și unde în fiecare colț veți găsi o poveste care așteaptă să fie capturată.
Experiența la care vă invităm nu este doar un concurs de fotografie; este o celebrare a istoriei, culturii și artei fotografice.
Indiferent dacă sunteți profesionist, amator sau pur și simplu iubiți arta fotografiei, “Steaua Română” așteaptă contribuția dumneavoastră artistică.
Informații utile:
Regulament concurs de fotografie
Locatie:
Rafinăria Steaua Română, Calea Doftanei 15, Câmpina 105600, Romania
Program:
Perioada de înscrieri: 25 Septembrie – 8 Octombrie
Sesiune de fotografiere: 20-22 Octombrie, între orele 8:00 și 18:00
Data limită de încărcare a fotografiilor: 29 Octombrie
Jurizarea fotografiilor: 30 Octombrie – 15 Noiembrie
Premierea fotografiilor: 18 Noiembrie
Membrii Juriului:
Reprezentanți din domeniul artei:
- Carmen Tănăsoiu, Director General Adjunct la Muzeul Național de Artă al României
- Mihai Zgondoiu, artist și curator
- Mălina Ionescu, curator la Muzeul Național de Artă Contemporană
- Ana Daniela Sultana, curator independent
Reprezentanți din domeniul arhitecturii:
- Prof. univ. arh. Augustin Ioan
- Prof. univ. arh. Sorin Vasilescu
- Arh. Monica Frangulea
Reprezentant organizatori: 2 membri.
Recompense:
- Premiul I: 1500 euro
- Premiul II: 1000 euro
- Premiul III: 500 euro
- Premiu special pentru “Fotografie de arhitectură”, oferit de Fundația Juxta.
Operele primilor 10 câștigători, vor fi incluse într-o expoziție ce va fi organizată ulterior și în albumul dedicat Rafinăriei Steaua Română.