Cercetătorii arheologi din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște aduc în atenția publicului iubitor de istorie recente descoperiri, de-a dreptul impresionante, din orașul medieval Târgoviște. În cadrul unei cercetări arheologice preventive desfășurate la o adresă de pe Calea Domnească, situată în apropiere Curții Domnești, respectiv la imobilul cu numărul 192, au ieșit la iveală un cimitir medieval și posibil, urmele unei biserici. Sunt peste 20 de morminte cercetate de arheologi, persoane adulte, dar și mulți copii, fiind vorba despre locuitori ai acestui oraș din veacul al al XVI-lea.
Înainte de demararea acestor cercetări arheologice, terenul arăta ca oricare alt teren gol. Astfel de descoperiri pot avea loc în tot cuprinsul orașului vechi, mare parte din orașul nou aflându-se pe aceste vechi mărturii istorice, extrem de prețioase pentru cunoașterea trecutului vechii capitale medievale a Țării Românești.
Puteți urmări descoperirile arheologice din Târgoviște la adresa ARHEOLOGIE MEDIEVALĂ TÂRGOVIȘTE.
O expoziție dedicată rezultatelor acestor cercetări poate fi văzută în perioada aceasta la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești.
Recente contribuții arheologice la istoria orașului Târgoviște
În lunile octombrie – decembrie 2020, sub egida Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște, au avut loc noi cercetări arheologice preventive pe str. Calea Domnească, axul tramei stradale medievale târgoviștene. Realizate pe o suprafață restrânsă, cercetările s-au finalizat cu rezultate notabile pentru topografia bisericilor din fosta cetate de scaun și implicit pentru istoria medievală a orașului. Vorbim despre urmele unui complex ecleziastic, necunoscut până astăzi, parte din cimitir și din zidurile prăbușite ale unei clădiri fiind surprinse in situ. Descoperirile sunt surprinzătoare, ținând cont de lipsa mențiunii în documente sau în alte izvoare scrise a unui cimitir sau a unei biserici la doar câțiva pași de zidurile curții domnești. Au fost identificate peste 20 de morminte de înhumație, obiecte de inventar funerar (monede, inele, obiecte de decor vestimentar, lacrimarii), piese de ceramică și metal. Reprezentative în a ilustra conceperea și funcționarea unui lăcaș de cult sunt două obiecte insolite: o cărămidă incizată cu planul unei clădiri de tip turn și un vas de sticlă de tip lacrimarium. Piesele reflectă, prin ele însele, intenția de geneză și funcționalitate a unui complex ecleziastic.
Poate așa se explică, în sfârșit, și prezența pietrei de mormânt cu inscripție în curtea casei unei familii, numită Pârjolescu, și menționată în 1931 de arheologul Virgiliu Drăghiceanu. Un plan al zonei curții domnești, reperat și analizat în arhiva Institutului Național al Patrimoniului, ne-a ajutat în identificarea proprietății amintite. Surpriza a fost ca aceasta să coincidă, adevărat, parțial, cu aria cercetată arheologic în anul 2020.
Rămân de dezlegat mai multe necunoscute, ca de pildă locul exact al bisericii vechi, aflat poate, undeva, sub vechile sau noile case…..
Din dorința de a aduce în atenția publicului recentele descoperiri arheologice, cele două obiecte reprezentative, cărămida incizată și lacrimariul, beneficiază de o expunere inedită, pe care am intitulat-o ”Proiectul unui turn medieval”. Expoziția poate fi văzută la Curtea Domnească din Târgoviște, clădirea Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești. – explică arheologii. Responsabili cercetare: arhg. expert Petrică Florin, Minodora Cârciumaru, Năstase Mihai. Vă invităm să vedeți prin intermediul acestor fotografii publicate pe Arheologie Medievală Târgoviște, ce poate să ascundă un teren gol.