Casa Lăzărică Petrescu, cel mai important monument istoric al orașului Târgoviște, dintre cele aflate în prezent în patrimoniul privat, este scoasă la vânzare. Cele două familii care dețin întreaga casă au decis să vândă în același timp imobilul, astfel încât viitorul proprietar să depună toate eforturile necesare restaurării acestei clădiri cu o importanță arhitecturală, istorică și culturală deosebită. Casa figurează pe Lista Monumentelor Istorice având indicativul DB-II-m-B-17284 și anul construcției 1893. Este o clădire edificată în stil baroc cu fațadă neoclasică. Casa păstrează până astăzi originalitatea decorației interioare și exterioare, specifică meșterilor italieni care au activat la Târgoviște la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Totodată, valoarea inestimabilă a imobilului este dată de istoria familiei în stăpânirea căreia s-a aflat vreme de mai bine de un secol, o familie care a dat orașului trei generații de primari: Lazăr Petrescu (primar între 1897-1898 , 1901-1902), Vasile Petrescu, primar între anii 1914-1916 și Lazăr (Lăzărică) Matei Petrescu, primar între anii 1941-1944.
Casa a fost construită în anul 1893 de meșterul italian Badolia, după cum ne atestă și primarul Lăzărică Petrescu în memoriile sale. Intrarea principală se face printr-un pridvor cu scară dublă de acces, sprijinit cu două rânduri de coloane care se încheie cu capiteluri corintice. Pe frontispiciu, deasupra ușii de la intrarea principală se păstrează blazonul familiei cu monograma LP, de la numele ctitorului, respectiv Lazăr Petrescu. Ușa din lemn masiv, precum și întreaga feronerie și tâmplărie a casei sunt cele originale.
În exterior, ferestrele au ancadramente decorate în stil neoclasic, iar interiorul casei este bogat decorat cu stucatură și picturi murale în stil venețian. Fiecare din cele zece mari încăperi a fost împodobită cu un alt tip de plafon pictat și cu ornamente care se regăsesc și în ancadramentele aflate deasupra ușilor care despart fiecare cameră de salonul principal. Sobele de Maissen completau în mod splendid acest decor, dintre cel patru existente inițial se păstrează astăzi două superbe sobe albe în stil art-nouveau.
Ușile sunt de asemenea acoperite cu o splendidă pictură, ornamentația interioară barocă a casei fiind în întregime opera lui Baltazar Vignosa Giovani, același care a înfrumusețat și clădirea Primăriei Târgoviște sau Palatul Prefecturii, transformat ulterior în Muzeul de Artă.
Salonul principal al casei cu pictură murală în ulei prezintă o cromatică bogată, iar dacă ar fi să admitem utilizarea acelorași materiale folosite în zugrăveala localului Primăriei acestea ar fi: alb de zinc, litargă, albastru de Prusia, protoxid de fier roșu englezesc, negru din ivoriu (fildeș ars și pisat), ocru galben, galben de crom și altele, materialele folosite incluzând și aur veritabil „de Francia” în foi, precum și argint în foi și lacuri pentru aurit.
Tot în salon putem admira un splendid iluminator cu sticlă pictată de asemenea cu motive florale și vegetale. Candelabrul cel mare, din cristal, precum și celelalte corpuri de iluminat s-au păstrat întocmai. La fel s-au păstrat cele două oglinzi de cristal, una din salon, și cealaltă dintr-o încăpere alăturată.
O ușă ascunsă în decorația peretului întregește atmosfera La Belle Epoque a castelelor cu încăperi ascunse în spatele unor „uși secrete”.
Scrinul cel mare din salon, alături de o comodă din lemn masiv și o masă cu picioare sculptate sunt, probabil, printre puținele obiecte de mobilier cu vârstă apropiată de cea a casei. Se păstrează biroul de lucru al primarului Lăzărică Petrescu, precum și o serie de documente, fotografii și cărți vechi.
Pe pereții pictați și decorați stau la loc de cinste și acum tablourile cu membrii familiei. Întreg decorul este exact așa cum l-au cunoscut primii stăpâni ai casei, și cum l-au părăsit cei din urmă descendenți direcți ai familiei în anul 1990, când s-a prăpădit Lăzărică Petrescu.
Casa a fost locuită în următoarele aproximativ două decenii, de fiica adoptivă Elena Petrescu și de soțul acesteia, Virgil Gh. Ardeleanu, iar după decesul celor doi a intrat în posesia moștenitoarei Elenei Petrescu, Iuliana Tudor, care după mai multe încercări de identificare a unor fonduri necesare restaurării casei se vede nevoită acum să o vândă. O altă parte din casă, vândută în perioada comunistă de Lăzărică Petrescu este de asemenea scoasă la vânzare de proprietara care locuiește acolo. În acest moment Iuliana Tudor deține șase încăperi din casă, împreună cu o parte din pivniță, iar două încăperi mari, împreună cu o baie și o bucătărie se află în proprietatea celeilalte persoane.
Povestea familiei, tratată pe larg într-un articol dedicat Dinastiei de Primari de la Târgoviște, dar și în filmul documentar „Primarul”, începe cu Lazăr Petrescu, ales primar al Târgoviștei în două rânduri, între 1897-1898 și 1901-1902, continuă cu fiul Vasile Petrescu, primar între 1914-1916 și apoi cu Lăzărică Petrescu, primar între anii 1941-1944, cel din urmă remarcându-se cu deosebire din rândul primarilor pe care i-a avut orașul, datorită proiectelor realizate, dar și prin calitatea umană și intelectuală de care a dat dovadă. În memoria sa, în anul 2008 a fost publicată cartea „Pledoarie pentru o Statuie”, semnată de Jozsef Pildner, Mihai Oproiu și Georgeta Toma, însă apelul acesta a rămas fără ecou.
Casa salvată cu mari sacrificii de Lăzărică Petrescu din calea tăvălugului demolator din perioada comunistă, unde toți cei care au locuit în ea au păstrat cu sfințenie decorul de epocă, unde s-au scris pagini însemnate din istoria orașului și unde a fost găzduită familia regală a României în vizitele prilejuite de participarea la manevrele regale, o casă care ar putea cu tot ceea ce reprezintă să fie oricând deschisă ca muzeu, își are din nou soarta sub semnul întrebării. Având în vedere statutul de monument istoric al casei, autoritățile centrale, județene și locale vor fi solicitate să-și exercite, sau nu, clauza de preempțiune.
Cei interesați de achiziționarea casei „muzeu” pot afla toate detaliile din partea proprietarei, Iuliana Tudor, tel. 0767036827. Casa se află pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Târgoviște, într-o curte care păstrează și acum gardul original, având trei intrări, una dintre ele fiind intrarea principală, cu ieșire pe fosta stradă Rodnei, sau Cătuneni cum era denumită la momentul construcției.
Lăzărică Petrescu a încercat să salveze în perioada comunistă casele din oraș amenințate cu demolarea. În acest sens a redactat un memoriu în care explica autorităților că: „Toată Târgoviștea este un monument istoric. În partea veche a orașului ce va fi considerată monument istoric, va trebui obligatoriu ca vechile clădiri să fie readuse la stilul lor inițial iar cele ce se vor clădi să aibă stilul vechi românesc târgoviștean. Vom păstra astfel o Târgoviște care, din punct de vedere istoric ne va spune ceva, va însemna ceva.” – spunem și noi astăzi că păstrând casa Lăzărică Petrescu, vom păstra unul dintre edificiile de preț din Târgoviștea istorică.
Autor, Iulia Ghercă